Harley-Davidson Motorcycles

HD.fo

Pil FORSIDE
Pil PRISER
Pil MODELLER
Pil NYE/BRUGTE HD
Pil RESERVEDELE
Pil HD UDLEJNING
Pil ARKIV
Pil LINKS

 

 

 

 

Harley Davidson - topbillede

Med CAPS-ADVENTURE på vulkaner - Island juni 2004

Island rundt på en uge

Så skulle vi af sted igen, Kirsten og undertegnede, denne gang med vore gæster til Færøerne og vores egen ekspedition til Island.

Lørdag 12-6-04 var afrejse dag fra Hanstholm med Smyril Line hvor vi skulle mødes med vore gæster. De som havde valgt at leje cykler fulgtes med os fra Århus, ved check in var vi nu fuldtallige.
Let og smertefrit gennem check in, og videre direkte op på færgen, binde cyklerne fast og bære bagagen op til coucetter og kahyt. Efter at have set coucetterne valgte vores gæster, at opgradere til kahyt.
På gæsternes anbefaling vil vi fremover anvende kahytter, prisforskellen taget i betragtning, får man klart mere komfort, og i det hele taget mere privatliv.
Efter vi var kommet på plads, mødtes vi til fællesspisning i en af skibets restauranter, en buffet med alt hvad hjertet begærer og maven kan rumme, med god vin og høj hyggefaktor, blev grunden lagt til en god tur.

Sejlturen var behagelig og afslappet, nord om Shetland og videre mod Torshavn med ankomst mandag morgen kl.06.00, hvor vores lokale guide Ove Ritter tog imod. Efterfølgende kørte vi til vandrehjemmet hvor vi læssede bagage af, spiste morgen mad på hotellet, som ligger ved siden af vandrehjemmet, og Ove afholdte informations møde om ugens program. Herefter kørte vi ud til Kirkjubøer, for at se den gamle kongsgård.
Tilbage til Torshavn og reception på Ove´s nye H-D værksted, pressen var tilstede og forevigede de danske motorcyklister og det gav både en forside og en artikel inde i avisen, så vi blev for en kort tid berømtheder i Torshavn.
Med den tidlige morgen og dagens mange indtryk, valgte vi at tilbringe aftenen hver for sig, jeg tror vi trængte til at slappe af.
Tirsdag startede vi kl. 09.00 med tur til øen Vagar i flot flot vejr, nød udsigten fra forskellige udsigtspunkter, på hjemvejen besøgte vi Mørkedal radar station som er Oves daglige arbejdsplads, fra radar pladsen på toppen af fjeldet ser man det meste af Færøerne. Efter aftensmaden kørte vi sammen på cafe i Torshavn, igen høj hygge faktor og snak om dagens oplevelser.
Onsdag var Kirsten og min afrejsedag til Island, så vi valgte at blive i Torshavn, mens gæsterne tog til øen Mykines med Ove, senere på dagen bliver vi ringet op med besked om, at guiden og gæsterne har bestemt sig for, at overnatte på øen. Vejret og stedet er vist så fedt, at det ikke kan opleves på bare en dag.

Kirsten og jeg kørte ned til havnen, shoppede lidt rundt, og kørte på færgen Norröna kl.17.00 med afrejse kl.18.00.
Ankomsten til Island kl.08.00 næste morgen er lidt speciel, da alle motorcykler bliver pillet ud af køen, dirigeret ind til toldvæsenets garageanlæg og kaldt ind to og to.
Da vi var blandt de sidste, kan vi se at cyklerne bliver totalt tømt for bagage, jeg begyndte allerede at blive træt ved tanken om alt det vi havde med.
Vi bliver kaldt ind, politi og toldvæsen begynder at spørge til vores forehavende, og af en eller anden grund må vi have gjort et godt indtryk, for vi var de eneste der ikke skulle tømme bagage, så efter en kort hyggesnak blev der sagt god tur, porten gik op, og vores islandske rejse tog sin begyndelse.
I en frisk vind og snevejr op over fjeldet til Egilsstadir måtte vi efter køreturen ind på en tankstation og få varm kakao, inden vi kørte mod vores dagsmål som var Höfn, ca. 250km fra Egilsstadir. Videre det gik, først af asfalteret vej og siden på grusvej, en tur med flotte naturscener, men også en strækning der stiller krav til ens kørefærdigheder.
Efter turen tænkte jeg på, at vi i vores omgangskreds tit har talt om, hvorvidt det er muligt at køre i Island med en H-D model "pølsevogn" det er jo lidt af en færge at få rundt, men jeg må sige at det gik over forventning, den kørte bare.
Undervejs så vi et sted hvor der tørres fisk, torsk tror jeg vist nok, ikke bare et par hundrede men flere tusinde, et specielt syn, jeg tænkte på at tage en smagsprøve men afholdte mig alligevel, jeg var ikke sikker på at de var helt tørre, og så lækre så de nu heller ikke ud.
Vel ankommet til hotellet i Höfn med udsigt til gletcheren Vatnajökull og midnatssol, kunne man forlange mere? Det skulle da lige være to fra fad, men med øl priserne i Island kan man godt holde sig i tøjret, generelt er priser på mad og drikke højere end i Danmark, så det lægger en naturlig dæmper på drikkelysten.
Dagens dagsmarch er på ca. 270km. men man skal beregne længere køretid end vanligt på denne strækning, da en del af vejen er grusvej, god grusvej men dog bliver hastigheden helt naturligt nedsat, rygtet vil vide at det skulle være den eneste strækning med grusvej, så vi får se.

Efter et solidt morgen foder går det mod Vik, en strækning på ca. 240km. og vi kørte nu langs randen af Vatnajökull, en strækning med det flade land på vores venstre side og de dramatiske bjerge på højre, skiftevis afløst af jöklerne som skærer sig vej mod havet. Første stop er Jökulsárlön, en lagune med isbjerge fra gletcheren, 200 meter dyb, sæler svømmer rundt, og nu og da brækker isbjergene sammen, et fantastisk syn når det sker. Nogle af isbjergene er stadig dækket af vulkan aske fra det seneste udbrud i okt/nov. 1996. Det var her store dele af den vej vi nu kører ad, blev skyllet væk, da vandet og isen brød gennem gletcheren og væltede ud mod havet. Hele scenariet kan ses på besøgscenteret ved Skaftafell nationalpark, det er også her man kan gå op til vandfaldet Svartifossen og se de specielle basalt søjler, man tror en kunstner har været i gang med hammer og mejsel, (eller er det Jens Vejmand?)
gåturen op over fjeldet, ca. 2km. men er hele turen værd. Eller hvad med en tur til is randen af Vatnajökull?
Efter besøget til fossen gik det videre over mærkelige måne landskaber, gammel lava grund hvor jorden flere steder er sunket ned i store gruber, overgroet med mos og ligner noget fra filmen Ringenes Herre. Længere fremme ser vi en af mange lupin begroede sletter, denne dog så flot at det må på film, og igen vel fremme ved vores natlogi, spiser vi og får dagens indtryk ind på hard disken.
Stedet hedder Höfdabrekka, tæt på byen Vik, og er nærmest hvad man kalder et Guest house, gode værelser, og med egen restaurant og storskærm til fodbold fanatikere, hvilket der er mange af på dette sted, der spilles nemlig Europa mesterskab. Vi valgte stilheden og går tidligt til ro.

Næste dag er kursen lagt mod Selfoss, en kort tur på 120 km. men med vores afstikkere til Skogafoss, Seljalandsfoss hvor man kan gå bag om vandfaldet, og geyserne Strukkur og Geysir, samt vandfaldet Gullfoss, blev turen alligevel på ca. 300 km. På vejen tilbage til hotellet mødtes vi med Kirsten´s gamle kollega Lotte. Med hende aftalte vi, at hun og hendes mand næste dag ville vise os rundt i og omkring Reykjavik. Vi kører til hotel Selfoss, hvor vi har 2 overnatninger, helt nyt hotel med fin udsigt over floden, god restaurant, lækkert værelse, alt var ok.

Vi slappede af her til morgen, vi skulle først mødes med Lotte og Daniel kl. 12.00 i Reykjavik, hvor det var aftalt at turen går til "Den blå lagune" et badested som faktisk er opstået rent spontant, nemlig ved, at overskudsvand fra et geotermisk varmeanlæg er ledt ud og har dannet en sø, som så blev brugt som badested af de omkringboende. I dag har det udviklet sig til en virksomhed med hoteller, restauranter, helsemassage og andre kur behandlinger. Stedet er velkendt i den vide verden, og ikke ufortjent, det er en lækker oplevelse at svømme rundt i det 30 til 40 grader varme vand. Lotte og Daniel havde aftalt med lokale mcíster at vi skulle mødes tilbage i byen for at køre på fællestur. Først cruiser vi Reykjavik, herefter går det mod Tingvalla, stedet som i mange hundrede år fungerede som parlament, (Altinget) og hvor befolkningen mødtes en gang årligt, både for at vedtage nye love, bilægge stridigheder, dømme lovovertrædere, og i det hele taget få styr på de forskellige dele af samfundet og øen. Her var giftermål og fest, slagsmål og sportskampe, marked og handel. De enkelte områder på Island var repræsenteret af "goder" som var høvdinge, en status som gik i arv fra far til søn. Øverst i hierarkiet var Lovsigemanden, hvis opgave bla. var hvert år at fremsige en 1/3 af loven fra Lovsigebjerget. Thorgeir Thorkelsson er måske den mest berømte Lovsigemand. Det var ham som i år 1000 måtte afgøre om Island skulle konvertere til kristendom. Den salomoniske løsning blev, at øen overgik til kristendom, mens det dog stadig var tilladt at dyrke de gamle guder og traditioner. Dette måtte ikke foregå åbenlyst, men man tillod altså stadig, at sætte uønskede børn ud, spise hestekød og blote. En utrolig flot tur guidet af de lokale var til ende og ved midnatstid kom vi tilbage til vores hotel, stadig i solskin, med sollys hele døgnet bliver der vendt helt op og ned på ens tidsfornemmelse.
Turens længste afstand skulle nu tilbagelægges, fra Selfoss til Akureyki, en tur på ca. 450 km. der blev ikke tid til at besøge så mange seværdigheder, men alene turen set fra styret er smuk. Et meget afvekslende landskab, startende med de bløde bakker i området omkring Reykjavik, for senere at køre gennem klippespalterne der er dannet af de tektoniske plader som udgør kontinenterne mellem Europa og Amerika.
Videre op over fjeldene og ned mod Akureyki hvor vi ankom til vores hotel, vi havde her, som i Selfoss, 2 overnatninger. Næste dag skulle nemlig bruges på hvalsafari,
vi havde ringet i forvejen og booket plads på en båd, og sejlede fra Husavik 13.30 med kurs mod polar havet. Ved informationen står der skrevet at man samme morgen havde spottet blåhval, og vores første reaktion var, at det nok var et salgstrick,men vi får se.
På vejen ud mødte vi en lille flok delfiner, sjovt at se disse pattedyr i deres rette element, men vi ville se større dyr, så der spejdes spændt mod horisonten, indtil nu var det kun søpapegøjer der kunne ses. Så pludselig, "blåst" fra en hval, og med højden på vandsøjlen kunne det godt være en blåhval, og ganske rigtigt, da vi kommer nærmere så vi en hval på ca. 30 meter, Blåhvalen. Vi sejler ganske tæt på, et imponerende dyr, som hver gang viser sig på overfladen 4 til 5 gange, hvorefter den dykker i 2 til 3 minutter. Lidt senere så vi "blåst" fra en anden blåhval, denne noget større, ca. 35 til 40 meter ifølge vores guide, også denne kommer vi ganske tæt på, en stor oplevelse rigere, da vi sejler tilbage til havnen.

Turen er ved at tage sin ende, sidste mål før færgen er Egilsstadir, og turen går forbi Godafoss, (gudernes fos) og her møder vi igen vores lovsigemand, Thorgeir Thorkelsson. Det var efter sigende her i denne fos han smed sine gude billeder ud, efter han havde vedtaget overgangen til kristendom.
Dimmiborgur (det sorte citadel)er et område der er skabt af de voldsomme vulkan aktiviteter i området, et spændende sted at besøge, ligeledes Myvatn hvis floder er verdensberømte for deres laks, søen som ikke er mere end 2 til 4 meter dyb, giver levested til mange forskellige ænder og andre fugle, ligeledes udvindes der fra søen kiselgur som bla. bruges til fremstilling af dynamit.
Namaskard er området der beherskes af damp søjler og kogende mudderpøle, bjerge af svovl, og det var i øvrigt her flåden i Kong Chr.4` tid samlede svovl til den tids krudt. Lugten af svovl er allestedsnærværende, selv ved det geotermiske anlæg hvor der er ved at dannes en ny "Blå lagune"

Vi skal nu passere et af de mest øde og ugæstfri områder på turen, turen fra Grimstadir til Egilsstadir, hvor vi mødes af snestorm og temperaturer på +1 grad, vi var glade for vores varme påklædning, det er ikke her motorcyklen skal gå i stå, på godt jysk ville det være "træls".
Nede fra fjeldet og med Egilsstadir foran os, ind på hotellet for at pakke ud, og over til restaurant Nielsen, som jeg kendte fra et tidligere besøg i Island, maden er sublim og betjeningen venlig, det var en perfekt afslutning på turens koldeste dag.
Turen fra Egisstadir til Seydisfjordur er en smuttur på 25 km. Turen er overstået på en halv time, og med check in på færgen ventede os nu tilbageturen på ca. 50 timer, afbrudt af korte besøg i Torshavn på Færøerne og Lerwick på Shetland.
Alene denne tur var en rejse i sig selv.

Set i bakspejlet.

Når vi ser tilbage på turen, har vi i den grad fået fyldt på de mentale batterier, syns og sanseindtryk har fået sådan en på brillen, at der skal bruges tid på at konsumere det hele, turen har været over forventning.
Vi gennemførte det som islændinge kalder "The full circle" i et vejr som spændte fra +21 graders varme til snestorm og + 1grad, og fik oplevelser som ikke gives mange andre steder.
For at gennemføre turen kræves der en velfungerende motorcykel, varmt og vandtæt tøj, samt rimelig kørselserfaring da vi til tider kører lange stræk.
Turen rundt er ca. 1350 km. og bliver med afstikkere på ca. 2000 km. Ca. 10% af ruten er på grusvej, men absolut kørebar, resten er gode asfaltveje. (Der arbejdes på, at de sidste stræk bliver asfalteret inden år 2008)
Tolden i Island kan være skrap, så beregn tid til gennemsyn af bagage, og gør dig bekendt med indførelsesreglerne, turister er før blevet sendt tilbage med samme færge.
Husk pas.
Husk også rød og grøn forsikringsbevis.
Varmt og vandtæt køretøj er påkrævet og full-face hjelm anbefales. (På grund af den til tider kolde vind)
Varmt undertøj anbefales.
Kikkert til turen anbefales.
Husk værktøj til nød-reparationer og punkteringer.Kirsten og Skovhugger.